Tältä sivulta löytyy ApuIE:n loihtimia ruoka- ja juomavinkkejä koko killan nautittavaksi. Uusia vinkkejä tullaan lisäilemään aina silloin tällöin, kun niitä keksitään, aina hamaan tulevaisuuteen saakka.
Ensimmäisenä ateriavinkkinä hapanimeläwokki, joka tuottaa nälästä riippuen 3-4 annosta:
n. 300g Quornia tai kanaa
n. 400g wokkivihanneksia
(itselläni tällä kertaa käytössä 300g ohuita vihreitä papuja ja 100g maissia)
Pieni loraus sweet chili -kastiketta
Halutessasi 1 valkosipulin kynsi ja 2 tl raastettua inkivääriä
n. 4 annosta (basmati)riisiä
Kastike:
1 annos (kannattaa tehdä 2-3 kertainen määrä riippuen siitä haluaako lisätä kastiketta vielä valmiin wokin päälle)
3 rkl punaista viinietikkaa
3 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
2 rkl ketsuppia
2 rkl soijakastiketta
1 tl sesamöljyä
Paista Quorn tai kana pannulla (lisää alkuvaiheessa joukkoon valkosipuli ja inkivääri). Lisää joukkoon wokkivihannekset ja anna lämmetä/paistua uudestaan. Tee odotellessa kastike erilliseen kulhoon ja sekoita huolellisesti.
Keitä riisi jossain sopivassa kohdassa ohjeen mukaan.
Lisää wokin joukkoon loraus sweet chili-kastiketta ja noin 2 annosta tekemääsi hapanimeläkastiketta. Odota, että uudestaan kuumaa. Kokoa annos ja koristele halutessasi esim. pähkinöillä tai tuoreella korianterilla.
Lisäksi myös kaksi drinkkivinkkiä, jotta jano ei pääse yllättämään:
Lämpöä pimeneviin syysiltoihin:
1 dl Marli vaaleaa glögiä
2 cl vodkaa
1 cl Cointreau likööriä
Hifistelijöille: appelsiini
Mittaa viinat lasiin. Lämmitä glögi erikseen ja kaada päälle. (Voit halutessasi puristaa hieman appelsiinin mehua glögin joukkoon.) Leikkaa pieni helposti käsiteltävä pala appelsiinin kuoresta. Purista kuoresta eteeristä öljyä juoman pinnalle lisäämään tuoksua. Koristele appelsiinin lohkolla!
Pikkujoulukauden menomehu:
-Salted Caramel Stolichnaya
-Lidlin freeway joululimsa
-Omena siivu
-Hifistelijöille: sekaan voi laittaa myös vähän kardemummaa tai kanelitangon (tai molempia!!)
Sekoitussuhde: 3cl Stolichnayaa per desi joululimua.
Toinen vinkkikierros onkin kolme eri ruokaa ja niihin sopiva drinkki, jotka saa varmasti veden herahtamaan kielelle.
(Tulinen) Kookos-kurpitsakeitto (2 hlö)
1 isohko (myski)kurpitsa (~500 g)
2 punaista chiliä
100 ml kookoskermaa / 200 ml kookosmaitoa
2-3 dl kasvislientä
Mausteita
1 Kuori ja paloittele kurpitsa. Poista siemenet kurpitsasta (nämä voi vaikka paahtaa keiton päälle) ja chilistä. Laita palaset uunipellille ja lisää päälle halutessasi hieman oliiviöljyä.
2 Paahda uunissa noin 20 min tai kunnes kurpitsa on pehmeää.
3 Keitä 2-3 dl kasvislientä riippuen haluamastasi keiton paksuudesta. Lisää myös kurpitsapalat, chilit ja haluamasi mausteet keittokattilaan.
4 Soseuta keitto kun kurpitsapalat ovat helposti murskattavissa.
5 Lisää kookoskerma/kookosmaito, sekoita ja nauti kuumana.
Olutsämpylät (pellillinen)
1 dl olutta
1,5 dl vettä
25 g/ 1 pussi hiivaa
1 tl hunajaa/sokeria/siirappia
1 tl suolaa
2 rkl öljyä/voita
~ 6 dl jauhoja
1 Sekoita hiiva kädenlämpöiseen vesi-olutseokseen. Lisää mukaan noin puolet jauhoista ja anna kohota lämpimässä 15-30 min, kunnes taikina kuplii kunnolla.
2 Lisää sekaan hunaja, suola ja loput jauhoista vähitellen. Lisää loppuvaiheessa sekaan myös öljy.
3 Muovaa taikinasta sämpylöitä ja anna niiden kohota lämpimässä noin 30 min.
4 Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Omena-kaurapaistos (2 hlö)
2 (hapanta) omenaa
50 g voita/margariinia
~ 2 dl kaurahiutaleita
1/3 dl sokeria
1 Sulata kattilassa voi ja sekoita siihen kaurahiutaleet sekä sokeri.
2 Kuori ja paloittele omenat uunivuokaan ja lisää niiden päälle kauraseos.
3 Paista 200-asteisessa uunissa ~15 minuuttia.
Kylmän tai kuuman illan jallukahvi (2 hlö)
2-3 dl vahvaa kuumaa kahvia tai cold brewta
8 cl jallua
Kahvimaitoa maun mukaan (raati suosittelee kauramaitoa)
2 kanelitankoa
1 Kylmään iltaan: keitä kahvi – Kuumaan iltaan: laita cold brew tekeytymään vähintään 10h ennen tarjoamista.
2 Lisää laseihin shotilliset jallua ja kaada päälle noin 1-1,5 dl vahvaa kahvia.
3 Lisää halutessasi kahvimaitoa tai esimerkiksi kaurajuomaa maun mukaan.
4 Sekoita juoma kanelitankojen avulla – nauti!